Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

2009-04

Može li se prigovor predloženom centru u Lećevici pretvoriti u „zeleno svjetlo“ za spalionicu otpada kao rezervno rješenje?

Apsolutno ne. Jer su spalionice jednako poguban scenario kao i CGO. Dr. Stanko Uršić, fizikalni kemičar i profesor na Farmaceutsko-biokemijski fakultetu u Zagrebu je jedan od naših najistaknutijih stručnjaka za ovu problematiku. On hrvatsku javnost upozorava na pogubnost spalionica, cementara-spalionica i CGO koncepcije već niz godina. Dakle nepobitna je matematička i kemijska činjenica da je ukupna masa tvari koje izlaze iz spalionice veća od početne mase otpada koji u nju ulazi. No, citirajući Dr. Uršića:

“Obično se manipulira podatkom da se volumen smeća spaljivanjem smanji devet puta, međutim volumen onečišćenih otrovnih tvari koji izlazi iz spalionice veći je, (ovisno o sastavu smeća i dodatku nafte ili plina), sedam do deset tisuća puta od volumena smeća koje se gura u peć! Valjda je napokon jasno da je dim kemijsko, otrovno smeće! Masa krutih, vrlo otrovnih ostataka je 30-35%, ukupna masa koja izlazi iz spalionice je najmanje sedam puta veća od mase ulaznog smeća!” ..
“Ovim se dakle dobiva kemijska superotrovna bomba za milijarde godina koju nekamo treba pospremiti”. Pepeo iz filtera spalionica sadrži i preko četrdeset tisuća puta više dioksina po jedinici mase nego dimni plinovi. A onečišćene vode iz spalionica sadrže od tri milijuna puta naviše dioksina.”

Spalionice otpada su najveći izvor dioksinskih emisija u okoliš. Dioksini su jedni od najsnažnijih otrova i visokokancerogene tvari. Najopasniji dioksin (TCDD) znanstvenici nazivaju najotrovnijom malom molekulom na planetu. Djelotvorniji je 11 000 puta od smrtonosnosnog otrova natrij cijanida, a djeluje već na sto milijuna puta nižoj razini. Osim što uzrokuju rak, dioksini uništavaju vitalne funkcije ljudskih i životinjskih reproduktivnih organa, izazivaju sterilnost, oštećenja gena (naročito kod muškog fetusa) hormonalne poremećaje, poremećaje rasta, poremećaje imunog sustava, oštećenja mozga i malformacije kod novorođenčadi i djece.

Dioksini u čovjekov organizam dospjevaju iz hrane životinjskog i biljnog porijekla, iz onečišćenog zraka, vode ili dodirom. U hranu dospijevaju iz onečišćenog okoliša. Nakupljaju se u čovjekovom organizmu jer ih organizam ne može razgraditi ili izlučiti na neki od prirodnih načina. Ženski organizam raspolaže jedinstvenim mehanizmom izlučivanja dioksina i to izlučivanjem mlijeka dojenjem.

Dioksini se akumuliraju u grudima žena (i u masnim tkivima općenito) i tijekom dojenja se oslobađaju (zbog hormonalnih promjena u tom razdoblju). Tako dojena djeca “piju” majčino mlijeko maksimalno obogaćeno dioksinima i mogu biti izložena 10-20 puta većim dozama dioksina od odraslih. Bebe koje su izložene dioksinu prije rođenja su 100 puta više podložne njegovom utjecaju nego odrasli.

Filtri spalionica su problematični, unatoč suprotnim uvjeravanjima, dok cementare, ako imaju filtre, ti filtri zaustavljaju samo dio cementne prašine dok otrovi odlaze u okoliš. Spaljivanje otpada u cementnim pećima bolesna je ideja i teška neodgovornost, ravna zločinu. No u hrvatskim se cementarama provodi već godinama i uz potrebna odobrenja MZOPU!

No, u skladu s ranije navedenim morbidnostima, osim spaljivanja otpada iz CGO u cemntarama, nacionalni akcijski plan izrađen 2005. predviđa da se na lokaciji županijskog «Centra» u drugoj fazi izgradi i spalionica otpada. Toliki kapaciteti mogu biti potrebni samo za dodatni uvezeni otpad i uz potpuno onemogućavanje odvajanja otpada od strane vlasti.

Dakle ono što MZOPU naziva strategijom gospoarenja otpadom je zapravo “vjenčanje” dvaju najpogubnijih koncepata “zbrinjavanja” otpada (CGO i spaljivanje u cementarama i spalionicama) od kojih svaki za sebe stvara nebrojeni niz kratkoročnih i dugoročnih problema koji su praktično nerješivi nakon sto se stvore.

Dr. Zdeslav Hrepić
Fort Hays State University

(Word)Poveznice na neke od razgovora s dr. Uršićem o spalionicama objavljene u medijima:

Koncepcijski kaos i manjak ekološkog obrazovanja
http://www.glas-koncila.hr/index.php?option=com_php&Itemid=41&news_ID=11222

Razgovor za "Kanu"
http://www.croinfo.com/2Eko/Otpad/2006/Piromani_na_djelu.html

Odvojeno prikupljanje i prerada je bolje od prženja biootpada
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040421/zadar03.asp

Hrvatska - Eldorado za ekološki kriminal
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040120/temedana01.asp

Dr. Stanko Uršić o uredbi u Globusu
http://www.croinfo.com/2Eko/Uredba/Ursic_Globus1.html

Nije pošteno zadarski otpad spaljivati u Našicama
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040227/zadar02.asp

ZADAR JE KUPIO MAČKA U VREĆI
http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20040226/zadar02.asp

 

Vise:

http://www.lerotic.de/spalionica/index.htm

http://www.anti-incinerator.org.uk

http://www.no-burn.org
 

  Na vrh