Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

2009-04

3. Usporedili ste ponašanje stanovnika Splita i Dalmacije sa ponašanjem stanovnika talijanske pokrajne L’Aquile prije nedavnog potresa i nazvali ga nojevskim ponašanjem. Zašto?

Stanovnici Dalmacije (kao i oni u ostatku hrvatske) voljni su nažalost prepustiti se lažima političara umjesto da vjeruju izravnim mjerenjima. Tu su istu kobnu grešku napravili stanovnici L’Aquile u ožujku/travnju ove godine. U L’Aquili su izravna mjerenja (u tom slučaju koncentracije oslobođenog plina radona koji je inače zarobljen pod zemljom) ukazivala na nadolazeći potres. Talijanski znanstvenik Gioacchino Giuliani, koji je na ovo upozoravao stanovništvo, prijavljen je vlastima zbog širenja panike. Civilna zastita je 31. ožujka održala u L’Aquili sastanak i priopćila da njegova mjerenja nisu razlog za zabrinjavanje i da potres ni na koji način nije moguće predvidjeti. Ovo je kobno demantirala realnost, razornim potresom u u toj pokrajni od 6 travnja 2009 koji je usmrtio više od 200 ljudi.

Izmedju ovoga niza događaja i događaja vezanim za odlaganje otpada Splitske županije u Lećevici nad izvoristem Jadra postoji niz izravnih paralela.

U Dalmaciji izravna i opetovana mjerenja tijekom proteklih godina pokazuju da se iz Lecevice voda izravno sliva u Jadro. U studiji Hrvatskoga geološkog instituta od lipnja 2006 stoji: “S obzirom na zabilježene koncentracije trasera, distribuciju i ukupno trajanje njegovog istjecanja, konstatirana podzemna vodna veza između područja planirane izgradnje centra i izvora Jadra može se smatrati pouzdano potvrđenom.” Hidrogeolozi dr. Božičević, dr. Fritz i drugi (hrvatski “Giulianiji”) nedvojbeno upozoravaju da se u Lećevici ili sličnom području “jedna takva zamisao [poput CGO] ne može – bez očekivanih posljedica [trovanja Jadra i dalmatinskih rijeka] – i realizirati!”

U čemu je onda problem i što još treba dokazivati? Problem nastaje jer nasuprot mjerenjima i nasuprot stručnjacima stoje političari i poslušnici s titulama. Direktor vodnog odjela Split, Anđelko Drnas je u svibnju 2007 za Radio Dalmaciju potvrdio da se ponovljenim trasiranjima nad Jadrom utvrdilo kako se voda s lokacije potencijalnog odlagališta u Lećevici pojavila na izvorištu rijeke Jadro za 66 dana. No Drnas je dalje dodao: “Mi radimo isključivo prema zakonu, znači poštujemo zone iz 88.’ godine. Po sadašnjim zonama to nije moguće, ali po novom pravilniku, kojim će se tek utvrditi nove zone, bit će moguće i mi čekamo odluke Županije” (http://rast-zagore.com/wordpress/?p=11)

Dakle ovdje postaje kristalno jasna razlika između stručnjaka i poslušnika s titulama. I jedni i drugi znaju za rezultate mjerenja no poslušnicima nisu relevantna mjerenja već riječ politicara. Političari su s tim naravno suglasni. Npr. g. Ronald Rejo, član splitskog Poglavarstva za komunalu je u svezi procjednih voda sa Karepovca (http://www.lerotic.de/tjeralica.html ) za Slobodnu Dalmaciju nedavno (11.02 2009) izjavio: “Zašto vršiti mjerenja kad znamo da su te vode opasne? Na sreću, tamošnje tlo [ispod Karepovca] se sastoji od tupine, tako da otrovne tekućine ne prodiru duboko do pitke vode...”
http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/41640/Default.aspx
Na temelju toga, komunalac Rejo nudi jedinstveno rješenje tvrdeći: “No, jedino rješenje je u saniranju Karepovca, a da bi se to dogodilo, potrebno je prethodno izgraditi centar za gospodarenje otpadom u Lećevici.” Dakle prema g. Reji rješenje je u tome da se otpad sa nepropusne tupine ispod Karepovca preseli na izrazito porozni vapnenac 450 m iznad mora sa kojega se voda slijeva u Jadro, Žrnovnicu, Krku i ostale rijeke srednje Dalmacije. Tako da otrovne tekućine, ako nisu još, sada prodru duboko i široko do pitke vode za čitavu regiju.

Jeli dakle i u Dalmaciji, kao i u L’Aquiliji sudbina ljudi prepustena ovakvim notorno nesposobnim, korumpiranim i arogantnim vlastima. Stanovnici L’Aquile, sada već znamo, prepustili su se lažima sličnih političara i njima poslušnih titulara. Vjerojatno jer je tako bilo ugodnije i u svoje vrijeme bezbolnije. Na isti se nojevski način nazalost još uvijek ponasaju i stanovnici Dalmacije i Splita. Rezultat u L’Aquili: Potres najavljen radonom ubio je više od 200 ljudi. No centar u Lećevici bi ubio, raselio, teško razboljeo i osiromašio više od 200 000 ljudi. To je nedvosmisleno najavljeno trasiranjem vode od predlozenog centra do dalmatinskih rijeka. Dakle mjerenjem.

No vlastodršci u Splitu i Splitskoj županiji otvoreno izjavljuju da ih nije briga! A na one koje jest briga potežu oružje. Slobodna je 12. 12. 2007 donijela članak sa sljedecim naslovom: “Županijski čelnik na ekologe potegao pištolj” (http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20071212/novosti07.asp ). U članku se navodi da je “Nakon uvodnog izlaganja lećevačkog načelnika Ante Barana, koji je zelenim aktivistima poručio kako ga nije briga za rijeku Jadro i vodne resurse ... ravnatelj Zavoda za prostorno planiranje Niko Mrčić burnu raspravu završio u tučnjavi s jednim aktivistom, a onda je izvukao pištolj i uperio ga u nazočne”.

Osim arogancijom i nasiljem, ovi vladari i poslušni im titulari sluze se i brutalnim lažima. Npr. studija o utjecaju na okoliš Centra za gospodarenje otpadom Splitsko dalmatinske županije u Lećevici (travanj 2005) tvrdi “U blizini Centra nema otvorenog recipijenta!” To se pokazalo netočno jer su u neposrednoj blizini nađene podzemne spilje veličine Poljudskog stadiona http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20060505/sibenik01.asp  

Kao točku na i, dodajmo tomu da područje Lećevice u pogledu seizmičke aktivnosti i opasnosti od potresa spada u jednako visoko rizičnu skupinu kao i područje pokrajne L’Aquile.

 

Slika 1: Zemljovid seizmicke opasnosti - usporedva L'Aquilie i Lecevice - jednaka opasnost. Izvornik na: http://blogs.physicstoday.org/newspicks/italy_earthquake_hazzard_map.jpg

 

 

Slika 2: Detaljniji zemljovid seizmičke opasnosti (Cjelovit na:
http://wija.ija.csic.es/gt/earthquakes/imatges/ESC-SESAME_poster_A4_75q.jpg
)
 

Slika 3: Posljedice potresa u L'Aquili - Za katastrofalne posljedice koje bi izazvao CGO u Lećevici dovoljne su pukotine i od nekoliko milimetara a bez obzira na demagogiju o “mjerama zaštite”, samo je pitanje vremena kada bi one ostvarivanjem ovog plana nastale.


 

No postoje i razlike izmedju scenarija u L’Aquili i scenarija kojega gradski i zupanijski političari planiraju za Split i Dalmaciju. Naime nakon potresa je pogodjeno podrucje u L’Aquili, iako razoreno, ipak nastanjivo i bit ce sasvim sigurno obnovljeno. Mogucom provedbom sulude zamisli trovanja voda Dalmacije zupanijskim otpadom sa 450 m nadmorske visine, Split i srednja Dalmacija vise nebi bili nastanjivi niti bi ih bilo moguće obnoviti odnosno vratiti u ranije stanje.

Ako bi se ovaj centar realizirao, mi ne bismo mogli reći ni da nazalost nismo znali interpretirati mjerenja jer u slučaju Lećevice nitko ne poriče ni rezultate ni njihovo značenje. Živjeli bismo sa spoznajom da smo bjelodano znali ali nas nije bilo briga. Upravo kao ni g. Barana, g. Reju, gđu Dropulić i ostale iz te škvadre. Čime bismo se i sami pridruzili toj jadnoj družini. Zar samo zato jer nam je ugodnije bilo biti nojevi nego ljudi? Nego bića sa mozgom i ponosom?


Dr. Zdeslav Hrepić
Fort Hays State University

 

(Word)
 

  Na vrh