Početna

POLITIKA

EKOLOGIJA

 GOSPODARSTVO

Poveznice

Kontakt

 

Predsjednički izbori 2005

 

 
Stipe Mesic: Suradnik UDB-e od 1956. do 1990
 
Hrvatski Vjesnik

http://www.croatianherald.com.au/tematjedna.htm

UPITNIK ZA SARADNIKA NA LINIJI EMIGRACIJE

1. MESIC JOSIPA STJEPAN
2. Pseudonim: nema
3. roden 24. XII. 1934. u Sl. Orahovici, kotar Nasice
4. po narodnosti Hrvat, drzavljanin FNRJ
5. pismen zavrsio 8 razreda gimnazije i jednu godinu pravnog fakul.
6. po zanimanju student prava u Zagrebu
7. stalno prebivaliste mu je u Sl. Orahovici, a za vrijeme studija boravi u Zagrebu u studentskom naselju.
8. U Orahovici ima macehu, te brata i sestru po ocu. Od imovnog stanja posjeduje kucu i 5 ktj zemlje.
9. U toku rata bio je kao dijete i nije pripadao nikim politiËkim organizacijama. Gimnaziju je zavrsio u Osijeku, a sada drugu godinu studira u Zagrebu. Clan je Saveza komunista od 1955. g. Njegovo politicko drzanje sada je vrlo dobro. Otac mu je jos za vrijeme bivse Jugoslavije bio vrlo napredan kao radnik. U toku rata nalazio se na raznim politickim i vojnim duznostima. Poslije oslobodenja bio je predsjednik Oblasnog narodnog odbora Osijek a kasnije narodni zastupnik i predsjednik NOK Orahovica, sve do smrti 1955. godine. Sva njegova rodbina u toku rata aktivno je pomagala NOP, a neki su ucestvovali kao prvoborci od 1941. godine.
10. Kao saradnik zaverbovan je 12. IX. 1956. godine od strane Vuckovic Dusana, sefa ureda za pasosku sluzbu kotara Nasice. Zaverbovan je na patriotskoj bazi, a na saradnju je pristao dobrovoljno bez ikakovog ustezanja sa puno volje. Sada ga nitko ne drzi na vezi buduci se nalazi ma studijama u Zagrebu.

11. Sada ne obraduje nikog bilo u zemlji ili u inostranstvu. Kada je isao u Francusku u posjete imao je zadatak obrade emigracije. Prvi puta isao je 1956, kada je dobio od nas zadatak, a drugi puta isao je 1957 godine, po zadatku VII. Odelenja UDB NRH.
12. Isti ima vrlo dobre mogucnosti za obradu nase emigracije u Francuskoj preko svog ujaka Pernar Tome i sestre Mesic Marije, koji se nalaze u mjestu Longwiu. Pernar Tomo ima svoj hotel u Longwiu i kod njega svakodnevno navracaju emigranti iz Jugoslavije. Misljenja smo da bi se njih dvoje moglo angazirati i koristiti za razradu emigracije u Francuskoj.
13. U Francusku je isao pod legendom posjete ujaka i sestre.
14. U inostranstvu sa njima nije odrzavana veza, vec je pismeni izvjestaj podnio nakon povratka u Jugoslaviju.
15. Od materijalnih sredstava do sada nije nista utroseno.
16. Ranije nije saradivao sa UDB-om. Sa nase strane davati su mu zadaci samo jednom 1956. Godine, kada je isao u Francusku i kod podnosenja izvjestaja prema nasoj ocjeni bio je vrlo iskren. Inace je inteligentan i bistar i vrlo brzo se snalazi u radu.
17. Do sada je putovao u Francusku u privatnu posjetu svojoj rodbini dva puta i to 1956. i 1957. godine.
18. Misljenja smo da imenovani ima dobre mogucnosti za razradu emigracije licno a narocito preko ujaka Pernar Franje i sestre Mesic Marije. Smatramo da bi bilo korisno povezati se sa njegovom sestrom i ujakom, buduci da oni imaju sada dobro drzanje prema nasoj zemlji, te bi nam mogli koristiti za razradu emigracije.
19. Njegovo putovanje u Francusku bilo bi korisno obzirom na njegove mogucnosti. Sa nase strane dobio je zadatak za razradu emigracije kada je isao prvi put 1956. godine, a prilikom putovanja 1957. g. zadatak je dobio od VII. odelenja UDB-e NRH. Nakon povratka iz Francuske izvjestaj je podnio VII. Odelenju, te radi toga njegov izvjestaj nismo mogli priloziti ovom upitniku.
20. Prilog: fotografija
21. Nasice, 8. I. 1958. godine
22. Podatke napisao:
Lukac Milan

Akcija "Zagreb 74"
SLUZBENA ZABILJESKA

Dana 19. 9. 1974. g. u prostorijama Stanice milicije Maksimir obavljen je informativni
razgovor sa Mesic Stjepanom (DL Osijek), rodenim 24. 12. 1934. u Orahovici, pravnik, ozenjen otac dvoje djece, sa stanom u Zagrebu, Sloserove stube br. 7, a kroz desetak dana definitivno preseljava na adresu Ozegoviceva br. 10. Razgovor je obavljen na okolnosti vezane uz akciju "Zagreb 74" i njegov boravak u Zagrebu.

U toku razgovora Mesic je istakao da se u 12 mjesecu 1973. preselio iz Orahovice u Zagreb, a njegova supruga sa kcerima u 9. mjesecu iste godine. Odmah po dolasku u Zagreb zaposlio se u bolnici "Dr Ozren Novosel" u Zajcevoj ulici u svojstvu pravnog referenta. U bolnicu je bio primljen na osnovu raspisanog natjecaja, a nakon cetiri mjeseca provedenog na spomenutom radnom mjestu dao je otkaz na trazenje lica iz kadrovskog odjela. U svom usmenom obrazlozenju naveli su da njegov odlazak zahtijevaju drugovi iz Komiteta SK Pescenica.

Nakon toga zaposljava se u "Kemici" Heinzlova 53 na osnovu natjecaja, a u svojstvu pravnog savjetnika. Obzirom da u svojoj molbi za prijem u radni odnos nije naveo ni ovaj puta njemu inkriminirane momente vezane za njegovu funkciju predsjednika Opcinske skupstine Orahovica i njegovu jos nepravomocnu presudu na dvije godine strogog zatvora savjetovano mu je da preko direktora opceg sektora Bach Milana da dade otkaz, jer nisu zadovoljni njegovim radom.

Mesic je pretpostavljao o cemu je rijec i nije trazio detaljnija obrazlozenja, te je dao otkaz na svoje radno mjesto s 5. 10. ove godine.

U ovom vremenskom periodu Mesic se nalazi na godisnjem odmoru i nalazi se u poslu oko iznalazenja novog radnog mjesta.

Podnio je niz molbi za zaposlenje tako na primjer u Tvornici olovnih proizvoda u Kerestincu, u "Gradskom podrumu" i u neke druge nase organizacije.

U daljnjem razgovoru obrazlazuci za njega vrlo nepovoljnu situaciju oko radnog mjesta, navodi da mu je odmah nakon 21. sjednice Predsjednistva SKJ savjetovao drug Boskovic Mirko u svoje ime i u ime Slavka Komara da napusti funkciju predsjednika OS Orahovica radi saniranja situacije u kraju u kojem zivi, jer to traze i politicki forumi u Osijeku.

Spomenute sugestije Mesic je prihvatio i dao ostavku na funkciju predsjednika. U tom periodu pored Boskovica, druga Milana Miskovica i mnogi drugi obecavali su mu zaposlenje, no medutim, od toga svega nista. Istice svoju veliku privrzenost socijalizmu i zelju ka politickoj rehabilitaciji, a to je moguce jedino konkretnim radom, te istovremeno kategoricki odbija inkriminacije oko njegovog djelovanja na bazi nacionalizma i sovinizma.

Za vrijeme boravka u Zagrebu u vise navrata sretao je u "Gradskom podrumu" Sibl Ivana, Srecka Bijelica i neke druge.

Njihovi medusobni razgovori odnosili su se uglavnom na mogucnosti njegovog zaposlenja, pitanja oko njegovog iskljucenja iz SK-a, kako je bilo na sudu, prica oko sporta i tome slicne teme.

U razgovoru sa Siblom isti mu je savjetovao da prilikom podnasanja molbi oko zaposlenja treba navesti momente oko njegovog kaznjavanja, jer ce samo na takav nacin legalizirati svoj status. Jednom prilikom Sibl mu se zalio zbog njegovog nepozivanja na proslavu 17. slavonske brigade i zaboravljanja njega kao jednog od istaknutih revolucionara.

Vezano za njegove kontakte s Bijelicem navodi da isti vise ne pije i da odaje jednu sabranu osobu kako fizicki tako i psihicki. U posljednje vrijeme Bijelic je bio dosta zauzet s poslovima oko njegove supruge, a na kojoj je izvrsena operacija i momentalno se nalazi na oporavku u Zlarinu.

Za vrijeme pogreba Nede Krmpotic susreo je Miku Tripala i Savku D. Kucar, te s njima vodio kraci konvencionalni razgovor.

Osvrcuci se na politiku bivseg partijskog rukovodstva, istice da je isto svojom politikom u SR Hrvatskoj dovelo do jedne "usijane situacije", i da je njemu licno laknulo nakon 21. sjednice.

Napomena: U toku razgovora namjerno se nije islo na produbljavanje spomenutih kontakata, dozvoljavajuci Mesicu da govori onoliko koliko on smatra da je nuzno.

U Zagrebu, 24. 9. 1974.
Sijan Dmitar
 

Socijalisticka Republika Hrvatska
Grad Zagreb
GRADSKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
ODJEL ZA UPRAVNE POSLOVE I STRANCE
Broj: UP/I-2./6-30426/85. ZN/KS
Zagreb, 15. 4. 1985.
(Nasp. HV - uz to, na zigu je upisano:
Socijalisticka Republika Hrvatska
REPUBLICKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
SLUZBA DRZAVNE SIGURNOSTI
CENTAR ZAGREB
Primljeno: 23-04-1985
Broj: 6/100
Org. jedinica: I. 885)

SLUZBI DRZAVNE SIGURNOSTI - CENTAR ZAGREB
ZAGREB
PREDMET:

Mesic Stjepan, duplikat putne isprave

(Nap. HV - rukom dopisano: Molim po dogovoru, ML)
Molimo hitno obavjest da li s vase strane jos uvijek postoje zakonske zapreke za izdavanje pasosa Mesic Stjepanu rod. 24. 12. 1934. god. u Slav. Orahovici, sa prebivalistem u Zagrebu, Ilica 87, po zanimanju dipl. pravnik zaposlen u Arhitektonskom studiu.

Mesic je 3. 4. 1985. god. podnio zahtjev za duplikat pasosa jer je pasos br. HI-164571 oglasio nevazecim, a taj pasos mu je oduzet jos 1979. god.

U izjavi o okolnostima gubitka pasosa Mesic je izjavio da se ne sjeca kada se pasos izgubio, iako je 1982. god. podnosio zahtjev za zamjenu pasosa i sigurno zna da mu je pasos oduzet.

Izrazio je zelju da zeli sa nekim razgovarati.

NACELNIK:
Matija Lisicak
 

SOCIJALISTICKA REPUBLIKA HRVATSKA
REPUBLICKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
SLUZBA DRZAVNE SIGURNOSTI
CENTAR ZAGREB
13. 06. 1985.
STROGO POVJERLJIVO

Dostavljeno:
I. Odjelu SDS 1 primjerak
V. Odjelu SDS 1 prijemrak
VII. Odjelu SDS 1 primjerak
Zamj. Rep. Sekr. SDS SRH 1 pr.
Centar SDS - nacelnik
Centar SDS - V. odsjek obrad.
Centar SDS - V. odsjek arhiva

INFORMACIJA broj 814

1. Kvalifikacija neprijateljske djelatnosti
2. Metode i sredstva rada neprijatelja
3. Predmet:
KLASNI NEPRIJATELJ U ZEMLJI
POLITICKA I DRUGA AKTIVNOST

Stjepan Mesic (OO) - rezultati inf. razgovora

SADRZAJ:
Dana 7. 5. i 11. 6. 1985. godine obavljeni su inf. razgovori sa Stjepanom Mesicem, a kao povod posluzio je zahtjev za izdavanje putne isprave.

Razgovori su iskoristeni za rasciscavanje Mesiceve neprijateljske aktivnosti i kontakata s pripadnicima frakcionaskog dijela bivseg rukovodstva SR Hrvatske, Mikom Tripalom (OO), Savkom Dabcevic Kucar (OO), Markom Veselicom (OO), Sreckom Bijelicem (OO), Ivanom Siblom (OO), Jankom Bobetkom (OO) i drugima.
Mesic je kao razlog trazenja PI naveo da bi zelio putovati u Francusku i posjetiti ujaka Tomu Pernara, koji zivi u mjestu Lengwin i koji je operiran. Za Pernara ga vezu "ugodne uspomene" i misli da ima veliku obavezu da ga posjeti.

Iznio je da u posljednje vrijeme nema intenzivne kontakte sa pripadnicima frakcionaskog dijela bivseg rukovodstva SRH.

Obrazlazuci svoju sadasnju aktivnost, rekao je da se ne mora slagati sa nekim politickim odlukama, ali da se zbog toga ne osjeca neprijateljem ovog drustva i sistema, te nastavio: "Ja sam bio u jednoj politici koja je pala. Otisao je Miko Tripalo, Savka Dabcevic Kucar, a u to vrijeme ja sam bio korektan clan Partije, podrzavao sam onaj CK i ondasnju politiku, ta se politika promijenila i ja sam morao otici zajedno s ljudima koji su bili nosioci tog politickog koncepta."

U nastavku razgovora Mesic je iznio da je u vrijeme dogadaja 1971. godine bio "samo covjek koji je provodio stavove tadasnjeg rukovodstva", a da u to vrijeme nije imao privatnih kontakata sa liderima tzv. masovnog pokreta, osim Srecka Bijelica (OO), kojeg je poznavao iz studentskih dana.

Poslije 1971. godine samoinicijativno je dao ostavku na mjesto SO Orahovica, jer je smatrao da vise ne moze ostati na tom mjestu. Iz, kako je naveo, njemu nerazumljivih razloga, osim ako se radi o "namjestaljci", osuden je nakon toga na kaznu strogog zatvora u trajanju od 1 godine.

Po izlasku iz zatvora Srecko Bijelic ga je uveo u drustvo Tripala, Savke Dabcevic Kucar i ostalih. Prilikom videnja, najvise na proslavama rodendana pomenutih, vodili su se razgovori i kriticki analizirali pojedini potezi sadasnjeg rukovodstva u Hrvatskoj i jugoslaviji.

Misljenja je da su Tripalo i Savka najvise ogorceni na pojedine danasnje rukovodioce, a ne politiku i drustveno-politicki sistem uopce. Mesic je rekao da "ne treba trpati u isti kos" Miku Tripala i Savku Dabcevic Kucar, sa Franjom Tudmanom (OO), Markom Veselicom (OO) i dr., jer su prvi ipak bili nosioci i kreatori odredene politike, a ovi drugi kao izvrsioci radikalizirali politiku do "maspoka".

Po njemu Savka i Mika su bili 1971. godine protiv nacina i metoda s kojima su se sluzili Tudman, Veselica i dr., kao i nacina na koji su ova dvojica rasplamsavala tzv. "maspok" i posebno djelatnosti Matice hrvatske.
Mesic kaze da je zadrzao s tim ljudima dobre odnose i misli da je i trebao zadrzati takve odnose bez obzira sto su ti ljudi otisli sa politicke i javne scene, iz razloga sto je on bio s tim ljudima, a i podrzavao i provodio njihovu politiku.

Mesic se posebno osvrnuo na licnost Marka Veselice i misljenja koje o Marku imaju Savka Dabcevic Kucar i Tripalo.

S. D. Kucar smatra da treba pomoci porodici Marka Veselice, ali da se nikako ne moze sloziti s politikom i metodama kojima se sluzi Veselica za postizanje svojih ciljeva.

Mesicevo misljenje o Veselici je slicno misljenju S. D. Kucar, uz napomenu da mu nije nikako jasno da na tog covjeka nije mogla djelovati kazna od 7 godina zatvora.

U pocetku sudenja M. Veselici, smatrao je, kako kaze, "poucen i vlastitim iskustvom" da je optuznica protiv Veselice bazirana na "klimavim" dokazima, iako je kasnije utvrdio da Veselica hoce u stvari biti nekakav lider hrvatskog naroda, a na sto ga taj isti hrvatski narod nije ovlastio.

Mesic je nadalje iznio da se sada nalazi u vrlo cudnoj situaciji.

Za sebe tvrdi da nikada nije bio nacionalista, da nikada nije bio protiv samoupravne socijalisticke Jugoslavije, a da ne posjeduje putnu ispravu.

U isto vrijeme S. D. Kucar i Tripalo imaju PI, a on kao "samo jedan od ljudi koji je u maloj sredini provodio politiku tadasnjeg rukovodstva "nema ni taj minimum".

Prilikom boravka na terenu Orahovice, odmah poslije izlaska iz zatvora i kasnije, prilazila su mu djeca i rodaci strijeljanih pripadnika ustaskog pokreta zeleci ga "dobiti na svoju stranu" i napraviti od njega nekakvu zrtvu, na sto on nikada nije pristao.

Tvrdi da ne zeli biti bilo kakva zrtva ili mucenik, jer mu to ne dozvoljavaju njegova ljudska i politicka opredjeljenja.

Isto tako misli da bi bilo politicki glupo da on daje nekakvu verbalnu ili drugu podrsku sadasnjem rukovodstvu u Orahovici, jer bi to moglo izazvati sasvim drugi efekat od ocekivanog.

Cijelo vrijeme razgovora Mesic je htio dati do znanja da je lojalan i patriotski orijentiran gradanin ove zemlje, ali isto tako ne zeli biti "cinkaros" protiv bilo koga.

Medutim, misli da moze ostati i dalje u kontaktima sa Sluzbom samo po problemima komentara i razmisljanja pojedinaca s kojima kontaktira, a koji su od sigurnosnog interesa za Sluzbu.

Takoder je pristao da se cesce susrece sa poznanicima i da zajednicki analiziraju i komentiraju pojedine dogadaje iz drustveno-politickog zivota zemlje, a o kojima isto tako zeli razgovarati i sa pripadnicima SDS-a.
 

Socijalisticka Republika Hrvatska
Republicki sekretarijat za unutrasnje poslove
SLUZBA DRZAVNE SIGURNOSTI
CENTAR ZAGREB
broj: 6/100
Datum: 3-10-1985.

GRADSKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
Odjelu za upravne poslove i strance
ZAGREB

PREDMET: MESIC STJEPAN
- putna isprava -

Veza: vas dopis broj UP/I-21/6-30426 od 15. 4. 1985. godine
Obavijestavamo vas da vise ne postoje zapreke za izdavanje putne isprave Mesic Stjepanu, r. 24. 12. 1934. godine u Slavonskoj Orahovici, po zanimanju diplomirani, zaposlen u Arhitektonskom studiju, s prebivalistem u Zagrebu, ilica 87, u smislu calna 43. st. 1. toc. 6. ZOPID-a SFRJ.
I/1 I.V
V/4 MK
NACELNIK CENTRA:
Franjo Vugrinec

***

SOCIJALISTICKA REPUBLIKA HRVATSKA
REPUBLICKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
SLUZBA DRZAVNE SIGURNOSTI
CENTAR ZAGREB
2. 09. 1988.
STROGO POVJERLJIVO

Dostavljeno:
I. Odjelu SDS 1 primjerak
V. Odjelu SDS 1 prijemrak
VII. Odjelu SDS 1 primjerak
Zamj. Rep. Sekr. SDS SRH 1 pr.
Centar SDS - nacelnik
Centar SDS - V. odsjek obrad.
Centar SDS - V. odsjek arhiva

INFORMACIJA broj 1141

VEZA: INFORMACIJA broj 814 od 18. 6. 1985. g.

1. Kvalifikacija neprijateljske djelatnosti
2. Metode i sredstva rada neprijatelja
3. Predmet:
KLASNI NEPRIJATELJ U ZEMLJI
POLITICKA I DRUGA AKTIVNOST

Stjepan Mesic (OO) - rezultati inf. razgovora

SADRZAJ:
Dana 26. 8. 1988. g. obavljen je inf. razgovor s Mesic Stjepanom izvan sluzbenih prostorija, Zagreb. Kroz razgovor smo nastojali razjasniti Mesicevu sadasnju aktivnost te doci do komentara o aktivnosti hrvatskih nacionalista.

U prvom dijelu razgovora Mesic se osvrnuo na Vladimira Seksa i Paragu Dobroslava (OO) i njihovu aktivnost za ljudska prava, a u sklopu toga o polozaju politickih zatvorenika u KPD u SFRJ.

Mesic je iznio svoje osobno iskustvo i misljenje koje je imao za vrijeme izdrzavanja kazne zatvora u KPD Stara Gradiska. Apostrofirao je da on za vrijeme izdrzavanja kazne nije bio fizicki maltretiran, medutim, da su mu, kao politickom zatvoreniku, bila uskracena neka pravakoja su ostali zatvorenici imali. Mesic smatra da je takav polozaj u KPD, neposredno nakon 1971. g., bio logican. Istakao je da je razgovarao o polozaju zatvorenika s Veselica Markom (OO) nakon njegovog drugog izlaska iz KPD, koji mu je u nekoliko navrata istakao da mu je status u odnosu na prethodno izdrzavanje kazne bio znatno bolji te da je imao gotovo sve beneficije, ukljucujuci i svakodnevnu rekreaciju. Inace Mesicevo misljenje je da nosioce hrvatskoga nacionalizma nije trebalo suditi i drugi put nakon 1971. godine.

Ne ulazeci u Paragino osobno iskustvo i razloge njegova angazmana o polozaju politickih zatvorenika u SFRJ, Mesic je zakljucio da potpuno ne dijeli Paragino misljenje po ovom problemu, ali da mu je isto tako jasno da Paraga nastoji iz svega osobno profitirati.

Nadalje se osvrnuo na aktivnosti Vladimira Seksa.

Napomenuo je da Seksa poznaje iz vremena kada je bio anonimni advokat u Osijeku i tada nije pokazivao nekih vecih profesionalnih kvaliteta.

Medutim, od Seksa je ujedno napravljena medijska licnost, iako se, prema Mesicevom misljenju, radi o osobi vrlo vrlo skromnih profesionalnih i ljudskih kvaliteta, sa izrazenim narcisoidnim sklonostima.

Mesic tvrdi da je prema misljenju njegovih poznanika, Seks "rezimski covjek", jer mu je previse stvari dostavljeno.

U nastavku razgovora Mesic je iznio svoje misljenje o nedavno zavrsenom sudenju Janezu Jansi i drugima u Ljubljani.

Istakao je da je svjestan da bilo kakvo formiranje ili homogenizacija nacionalnog u danasnje vrijeme na teritoriju SFRJ moze biti pogubno i dovesti do libanonizacije.

Mesiceva procjena je da se je Armija uspjela odrzati kao jugoslavenski integralni faktor, i da bi Armiji koristilo, pogotovo kod ekscesnih situacija kao sto je bilo sudenje Jansi, da ima vise osjecaja za ljudski i politicki faktor.
Mesicev stav da, gledajuci pravno, zakon u navedenom slucaju apsolutno nije povrijeden. Medutim, kad vec sam zakon daje mogucnost, da se na Vojnom sudu glavna rasprava vodi na jednom od jezika naroda i narodnosti, onda je u konkretnom slucaju trebalo voditi raspravu na slovenskom jeziku. Time bi se, prema Mesicu, bitno smanjio prostor svemu onome sto se odvijalo izvan sudnice u Ljubljani, a bilo je vezano za sam tok sudenja. Posljednje je potkrijepio cinjenicom da upotreba slovenskog jezika na Vojnom sudu ovaj put ne bi bila presedan, vec da su slicni slucajevi vec poznati iz ranije sudske prakse.

Nadalje je svoje misljenje potkrijepio tezom da "ovako zagrijanu situaciju u Sloveniji ne treba jos dosoljavati".
Apostrofirajuci pitanje jezika u SFRJ, Mesic je misljenja da bi to pitanje trebalo potpuno izbaciti iz politickih rasprava te da se jezikom bave jezicari, a da jezik zove narod onako kako hoce.

Smatrao je da je Krleza o tim pitanjima bio dosljedan, isticuci da su hrvatski i srpski jedan jezik, samo†sto ga Hrvati zovu hrvatski, a Srbi srpski.

Stoga, Mesic zakljucuje da nije potrebno politizirati oko jezika i da to nije osnovni i goruci problem jugoslavenskog drustva.

Osnovni problemi su, prema njegovom misljenju, ekonomski problemi, koji su tesko rjesivi, jer sve mjere koje su u posljednjih 5 godina poduzimane na svladavanje inflacije nisu rezultirale, sto ukazuje na odsutnost autoriteta, koji bi pravilno arbitrirao i koordinirao mjere.

U pogledu svojih kontakata s Veselica Markom, Mesic je iznio da smatra da Veselica nije neprijateljski raspolozen prema jugoslavenskom drustvu. Medutim, evidentno je da se pretvorio u vjerskog fanatika.

Mesicu nije poznato da li je to njegova poza, ili je to stvarno tako, jer on sa Veselicom nije pretjerano blizak.
Istakao je da Veselicu zna vidjeti u kavani u Radicevoj ulici, ciji je vlasnik krolo.

Usporedujuci Marka s bratom Vladom Veselica (OO), Mesic je rekao da koliko god se Marko okrenuo vjerskom fanatizmu, toliko je Vlado ostao u svijetu materijalnih dobara i hedonizma u cistom obliku. Prema nekim vanjskim manifestacijama, Mesic je zakljucio da je Marko Veselica dobro materijalno situiran.

Nastavljajuci iznio je nekoliko crtica sa svog sudenja i izdrzavanja kazne.

Ne smatra se nacionalistom.

Medutim, svjestan je cinjenice da je bio eksponent jedne politike koja je morala pasti.

Njegova obitelj je, prema njegovim rijecima, utkala sebe u revoluciju i on smatra da, analogijom stvari, on ne moze biti neprijatelj samoupravnog socijalizma.

Stoga se nastoji distancirati od svega, ali ujedno zeli kontakt s ljudima.

Govoreci o svom posljednjem boravku u Francuskoj, istakao je da mu je tetak umro te da vise nema interesa odlaziti u inozemstvo, osim sto preostalu rodbinu u Francuskoj kontaktira pismeno.

Na kraju razgovora posebno je apostrofirao da je prije 15 dana sreo Srecka Bijelica (OO), s kojim je bio blizak. Mesic je iznio da se Bijelic nastoji od svega udaljiti.

Zavrsavajuci Mesic je istakao da prihvaca ovaj nacin razgovora, isticuci da u svojoj radnoj sredini o ovim temama nema ni sa kime razgovarati, a ne moze reci da ga njegov status ponekad ne opterecuje, jer se ne smatra neprijateljem drustva.

Prihvatio je naredne informativne razgovore a iznijete podatke cemo analizirati i provjeravati.
Izvor: - inf. razgovor
Mjere i radnje SDS: - inf. razgovor (1)
I/1
S. Ozegovic
I. Vuckovic
V/5 G.-.
NACELNIK CENTRA;
Kolja Druzic
 

SOCIJALISTICKA REPUBLIKA HRVATSKA
REPUBLICKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
SLUZBA DRZAVNE SIGURNOSTI
CENTAR ZAGREB
10. 09. 1988.
STROGO POVJERLJIVO

Dostavljeno:
I. Odjelu SDS 1 primjerak
V. Odjelu SDS 1 prijemrak
VII. Odjelu SDS 1 primjerak
Zamj. Rep. Sekr. SDS SRH 1 pr.
Centar SDS - nacelnik
Centar SDS - V. odsjek obrad.
Centar SDS - V. odsjek arhiva

INFORMACIJA broj 1286

1. Kvalifikacija neprijateljske djelatnosti
2. Metode i sredstva rada neprijatelja
3. Predmet:
KLASNI NEPRIJATELJ U ZEMLJI
POLITICKA I DRUGA AKTIVNOST

Stjepan Mesic (OO) - rezultati inf. razgovora

SADRZAJ:
Dana 23., 26 i 27. 9. 1988. godine vodeni su inf. razgovori s Mesic Stjepanom u kojima smo pokusali doci do saznanja o njegovoj aktivnosti novijeg datuma i u cilju eventualnog angaziranja za saradnju.

Mesic je u prvom dijelu nrazgovora iznosio svoja videnja aktivnosti Vladimira Seksa na podrucju Slavonije. Mesic smatra da je Seks slucajno postao medijska zvijezda. Smatra da je, iskljucivo zahvaljujuci aktivnosti SDS prema Seksu, postao javno interesantan, sto on (Seks) obilato koristi, a Mesic vjeruje da tu koristi ima i Sluzba. Ponovio je svoje misljenje da je Seks u Slavoniji slovio za prosjecnog advokata, te ga sada tamo neki smatraju suradnikom SDS.

Govoreci nadalje, o bojazni od nacionalne homogenizacije u sadasnje vrijeme, Mesic je istakao da ona u SFRJ moze dovesti do drasticnih posljedjica, a smatra da je to i misljenje vecine njegovih istomisljenika iz 1971. godine.
Nadalje je napomenuo da ustavne promjene u SR Srbiji nece rijesiti socijalne probleme, iako prema Mesicu, ce to predstavljati "pobjedu Slobodana Milosevica prema vani". Mesicevo je misljenje da ce u narednom periodu politicki zivot u jugoslavenskom drustvu biti buran, ali smatra da se ti problemi moraju rijesiti.

Objasnjavao je da: jugoslavensko drustvo ima zadani okvir tj. Jugoslaviju koja je, proizvod velikih sila. Mesic smatra da se u tom okviru treba i odrzati.

Ujedno je apostrofirao da je sudbina naroda na jugoslavenskom prostoru bila vezana i stoga je nastanak jugoslavenske zajednice bio povijesno zasnovan.

Rezimirao je da je potrebno naci modus vivendi u zadanom okviru. Medutim, izrazio je da osjeca trend razbijanja toga povijesnog okvira.

Mesic je u nastavku razgovora iznosio svoje videnje vodenja politike u narastajucim problemima drustva. Apostrofirao je da, iako se on osobno kao i njegovi istomisljenici iz vremena, 1971. godine ne slazu sa stavovima sadasnjeg rukovodstva, u SRH ipak vodi trezvena politika makar joj zamjeraju da je premalo autoritativna.
Naime, Mesic smatra da ne postoji program.

Tu je, prema njemu, osnovni problem SIV. Smatra da u ovakvim vremenima SIV treba biti najglasniji i da treba, ukoliko promasi u svom radu, traziti nova rjesenja s novim ljudima.

U tom kontekstu apostrofirao je da smatra da ekonomske probleme u SFRJ moze rijesiti samo strucni tim koji ce dati program koja bi trebala sazivjeti sa praksom.

Nadalje je iznosio da rijetko komunicira s ljudima iz bivseg frakcionaskog dijela rukovodstva SRH, a smatra da, prema njegovim saznanjima, nitko od njih nema ambicija da se bavi javnim radom i politikom.

U nastavku razgovora Mesic je objasnjavao transformaciju licnosti Marka Veselice (OO). Naime, Mesic i Veselica se znaju jos iz studentskih dana. U to vrijeme Veselica je slovio za ekstremnog jugoslavenski orjentiranog omladinca.

Unatoc toga Veselica se 1971. godine pojavio kao nacionalni tribun, a nakon toga i kao ortodoksni vjernik i klerikalac.
Mesic je pri tom istakao kako on sam nikada nije isao u crkvu jer nije tako odgojen.
Zbog ove cinjenice Veselica je u posljednje tri godine prema Mesicu skeptican, a pogotovo nakon saznanja da je Mesic dobio PI.

Zbog navedenog Mesic smatra da se Veselica moze lako izmanipulirati, iako je neosporno pametan covjek, ali "da je politicki naivan i pretjerano ambiciozan, to je i vise nego tocno". Ovo je potkrijepio cinjenicom kako je Marko Veselica u nekoliko navrata za vrijeme "maspoka", zeleci istaci svoju licnost, drzao tribine i govore mimo dogovorene politike kao sto je bio slucaj u proljece 1971. godine, prilikom govora Savke Dabcevic Kucar (OO) u Slavonskom Brodu.

Evocirao je nekoliko dozivljaja za vrijeme izdrzavanja kazne u KPD Stara Gradiska vezanih za Marka Veselicu, koji je cesto znao i sam priznavati da politika nije sfera u kojoj se on dobro snalazi, ali da se, kao naucni radnik, morao ukljuciti u odredene politicke tokove.

Nakon Veselicinog drugog izlaska iz zatvora, Veselica se distancirao prema Mesicu.

Zbog navedenog Mesic je negdje 1986. godine, prema vlastitim navodima, porucio Veselici da on ima svoj pogled na svijet kojega nije pormijenio, da preko noci ne moze postati klerikalac te da se vise ne namjerava baviti bilo kakvim javnim radom sto je kod Veselice izazvalo jos vece podozrenje prema njemu.

Navodno je Veselica potom poceo zamjerati Mesicu sto ga nema u Katedrali na godisnjicu Stepinceve smrti kao i na proslavama rodendana Savke Dabcevic Kucar "jer su oni ipak pali na istoj strani".

Mesic ovakvo Veselicino misljenje smatra apsurdnim i ne zeli ga uopce komentirati.
Slijedeca tema razgovora odnosila se na Franju Tudmana (OO).
Mesic se ogradio da Tudmana ne pozna, ali nacelno smatra da je Tudman dobar naucni radnik, ali da nije bio svjestan vremena i uloge povijesne distance.

Apostrofirao je da je bio angaziran kod pustanja iz zatvora zbog bolesti, i da je tada nekoliko puta kontaktirao Tudmanovu suprugu Ankicu.

Na osnovu informativnih razgovora moze se zakljuciti da se Mesic nastoji distancirati od politike.
Svjestan je cinjenice da je pripadao garnituri hrvatskih nacionalista. Okrenut je rjesavanju svojih egzistencijalnih problema.

Posebno je istakao da u strogoj diskreciji cuva kontakt i razgovore sa SDS koji se odrzavaju izvan Sluzbenih prostorija.

Mjerom TKTR i preko suradnickih pozicija, pratit cemo Mesicevu aktivnost te nastaviti sa informativnim razgovorom.

Izvor: - inf. razgovor
Mjere i radnje SDS: - inf. razgovor (1)
1/1 S. Ozegovic
V/5 -.T.
NACELNIK CENTRA;
Kolja Druzic
 

SOCIJALISTICKA REPUBLIKA HRVATSKA
REPUBLICKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
SLUZBA DRZAVNE SIGURNOSTI
CENTAR ZAGREB
20. 12. 1988.
STROGO POVJERLJIVO

Dostavljeno:
I. Odjelu SDS 1 primjerak
V. Odjelu SDS 1 prijemrak
VII. Odjelu SDS 1 primjerak
Zamj. Rep. Sekr. SDS SRH 1 pr.
Centar SDS - nacelnik
Centar SDS - V. odsjek obrad.
Centar SDS - V. odsjek arhiva

INFORMACIJA broj 1665

1. Kvalifikacija neprijateljske djelatnosti
2. Metode i sredstva rada neprijatelja
3. Predmet:
KLASNI NEPRIJATELJ U ZEMLJI
POLITICKA I DRUGA AKTIVNOST

Stjepan Mesic (OO) - rezultati inf. razgovora

SADRZAJ:
Dana 12. 12. 1988. godine obavljen je informativni razgovor sa Mesic Stjepanom izvan sluzbenih prostorija Centra SDS Zagreb.

Mesic se u prvom dijelu razgovora osvrnuo na momentalnu drustveno-politicku situaciju u SFRJ i s tim u vezi je naveo svoje misljenje da situacija u SR Srbiji poprima euforicne razmjere. Smatra da nacionalna homogenizacija na ovom tlu moze djelovati samo u pravcu konfederalizma.

Dijeli misljenje da se sa masovnim okupljanjima po bilo kakvoj osnovi ne mogu rijesiti kljucni problemi socijalizma u Jugoslaviji.

Takoder se kriticki izrazio o posljednjem boravku Janeza Stanovnika u SAD-u kao i o njegovoj izjavi americkoj stampi. Nastavljajuci u tom pravcu Mesic je izrazio skepsu prema metodi provodenja privredne reforme jer smatra da ce novim Zakonom o poduzecima i privatnim ulaganjima daleko veci manevarski prostor dobiti privatna lica, upravo zbog toga sto, prema njegovom misljenju, sistem nije spreman da zakonskim sankcijama obuzda uticaj privatnog kapitala.

U nastavku razgovora Mesic je naveo da je neposredno prije Dana Republike kontaktirao Marka Koprtlu (OO). Koprtla mu je izjavio da se vrlo dobro snalazi u materijalnom smislu. Naime, pohvalio se da na Malom Losinju posjeduje vilu s pet apartmana koja je unesena na ime Koprtlinog punca i 10-ak camaca koje tokom sezone iznajmljuje. Mesic tvrdi da je prije 8 godina bio na Malom Losinju kod Koprtle, ali da tada Koprtla nije imao ovako razraden posao. Mesic smatra da se Koprtla potpuno iskljucio od kontakata sa licima iz bivseg rukovodstva SRH, a svoju aktivnost je usmjerio na stjecanje materijalnih dobara na pomenuti nacin.

Srecka Bijelica (OK) Mesic je susreo slucajno pocetkom studenog 1988. godine. Uocio je kod njega znacajne promjene. Ne zalazi na javna mjesta i izuzetno je konspirativan. Tvrdio je Mesicu da pise "nesto veliko" o cemu ce se cuti. Navodno da je pisanjem okupiran 5-6 sati dnevno.

Mesic je od Bijelica doznao da Savka Dabcevic Kucar (OO) uci kineski jezik. U proteklom periodu to joj je postala preokupacija. Prema Mesicevim saznanjima, vec je u mogucnosti da prevodi novinarske clanke sa kineskog. Mesic je naveo da Savka Dabcevic Kucar cesto zna reci kad govori o Marku Veselici (OO), da se oni u mnogo cemu slazu, osim u politici. U vezi s tim ona zna istaknuti da je Veselici uvijek potrebna neka organizacija kojoj ce se prikloniti i fanaticki pripadati.

Nastavljajuci Mesic je iznio da se Markov brat Vlado Veselica (OO) bavi iskljucivo poslovima koji mogu materijalno rezultirati. Tako je iznio da pored Sibenika posjeduje vikendicu koju je izgradio zajednicki s nekim kiparom. Navodno je Vlado Veselica s tim kiparom u svadi zbog nesredenih materijalnih odnosa, vezanih za iznajmljivanje.

Zavrsavajuci Mesic je iznio svoje misljenje da mu je drago sto u SR Hrvatskoj nema masovnih okupljanja.
Smatra da su, prema njegovim informacijama, reakcije Srba u Hrvatskoj takoder dobre te da nema medunacionalnih trzavica.

Na kraju je napomenuo da prema njegovom misljenju, SR Hrvatska prividno djeluje kao element homogenizacije u jugoslavenskom smislu.

Razgovor s Mesicem cemo nastaviti i nastojati ga usmjeravati na pracenje aktivnosti operativno interesantnih lica.
Izvor: - informativni razgovor
I/1 S. Ozegovic
V/5 -. T.
NACELNIK CENTRA:
Kolja Druzic
 

SOCIJALISTICKA REPUBLIKA HRVATSKA
REPUBLICKI SEKRETARIJAT ZA UNUTRASNJE POSLOVE
SLUZBA DRZAVNE SIGURNOSTI
CENTAR ZAGREB
11. 10. 1989.
STROGO POVJERLJIVO

Dostavljeno:
I. Odjelu SDS 1 primjerak
V. Odjelu SDS 1 prijemrak
VII. Odjelu SDS 1 primjerak
Zamj. Rep. Sekr. SDS SRH 1 pr.
Centar SDS - nacelnik
Centar SDS - V. odsjek obrad.
Centar SDS - V. odsjek arhiva

INFORMACIJA broj 1407

 

1. Kvalifikacija neprijateljske djelatnosti
2. Metode i sredstva rada neprijatelja
3. Predmet:
KLASNI NEPRIJATELJ U ZEMLJI
POLITICKA I DRUGA AKTIVNOST

Stjepan Mesic (PO) - rezultati informativnog razgovora

SADRZAJ:
Dana 26. 9. 1989. godine obavljen je informativni razgovor sa Mesic Stipom. Povod razgovoru bili su njegovi kontakti novijeg datuma s I. Z. Cickom (OO), Muslim Nikolom (OO), te osvrt na sadasnju aktivnost hrvatskih nacionalista i njihov angazman na osnivanju novih politickih stranaka u SRH.

U uvodnom dijelu razgovora Mesic se osvrnuo na komentalnu drustveno-politicku i privrednu situaciju u SFRJ.
O drustveno-politickim kretanjima u SFRJ Mesic je iznio misljenje da su dogadaji na Gazimestanu i u Kninu samo nastavak poznatog scenarija, koji je unaprijed zadan. Posebno je, komparirajuci navedeno sa staljinizmom, istakao da staljinizam ima svoju unutrasnju logiku, a ta je da se zadana politika provodi mimo zakona i statuta, sto za sobom ne povlaci nikakve konzekvence za provoditelja. Imajuci u vidu pomenuto, smatrao je da je i sudenje Jovanu Opacicu u Sibeniku i suvise ispolitizirano, te da se koristi za stvaranje mitova i predstava. Smatrao je da je Opacicu trebalo suditi odmah prekrsajno zbog ometanja javnog skupa.

U nastavku razgovora Mesic je objasnjavao svoja videnja politickih previranja u SFRJ. S tim u vezi iznio je svoje misljenje da je hrvatska sutnja prestala, ali prekasno.

Naveo je: "Medutim, sto oni mogu napraviti sada? Milosevicu ne mogu napraviti prakticno nista. A cijela ta koncepcija kao valjak ide dalje. Isto kao i ovo sa Slovencima. Oni kazu da se kod njih ne mogu uvesti izvanredne mjere koje ne izglasa Skupstina. To nije nikakav grijeh, ali se tu toliko toga ispolitiziralo da kao da se izglasava nesto posebno izvanredno".

Nadalje, Mesic je rekao da smatra da je i pluralizam borba za vlast, te je tvrdio da je normalno da se u jednoj politickoj igri bori za vlast. No, misljenje je Mesica, da momentalno stanje u SFRJ ne vodi pluralizmu.
Navedeno je argumentirao cinjenicom da drzava nije dozvolila registraciju UJDI-a, ali ipak dozvoljava da se o pluralizmu govori.

Po njegovu misljenju, Jugoslavija bi morala evoluirati u cilju demokratizacije kako bi postala sigurna za svjetski kapital i njemu mogla ponuditi da ide u rizik.

Osvrcuci se na intenciju osnivanja novih saveza, Mesic je naveo da u toj igri jedan mali dio ljudi ima csne i postene namjere, ali jedan veliki dio zastupa samo osobne interese. Naime, Mesic je tvrdio, da je zelja ovih posljednjih da se formira kakva takva grupacija i da ona profunkcionira kako bi se moglo odlaziti u inozemstvo i drzati predavanja.

U vezi s tim nadalje je naveo: "I to Hrvati po hrvatskim klubovima, Srbi po srpskim klubovima, vec po poznatom scenariju. Je, zasto se javljaju Komnenic i Vuk Draskovic? Samo zato da bi sutra kao izvikani disidenti otisli u Ameriku i na nekakvim svetosavskim svecanostima drzali govore i za to dobili desetine tisuca dolara, a u principu boli ih briga i za srpski i za bilo koji narod. Isti takvi mudraci na isti nacin djeluju i u Hrvatskoj."

U nastavku razgovora Mesic je apostrofirao da velika vecina novih saveza u osnivanju ima preveliki broj ljudi koji bi trebali biti lideri, a netko je i za to dao legitimitet. Posebno je istakao da on "sa tim novim pokretima ne bi usao ni u isti tramvaj"

Ovakvom formulacijom prezentirao je Vladi Veselici (OO) svoj negativni stav prema Veselicinoj frakciji HDZ-a u ljeto ove godine.

Naime, Veselica je, prema misljenju Mesica, zelio dobiti Mesica u svoju frakciju sto je ovaj odbio.
O sve prisutnijem pluralizmu u medijima Mesic je rekao da "Partija kad-tad mora izgubiti monopolni polozaj u politici".

Po njegovom misljenju, ne treba se bojati razlike misljenja, kao i pluralizma u krajnjoj liniji.
No, "svi novi pokreti u programu imaju osnov borbu za vlast, a ne nudi se nikakav ekonomski ili socijalni program".

Pluralizam ce morati donijeti obrat, jer ce novoformirane stranke morati ici na politicko trziste, a tu ce, prema misljenju Mesica, ipak pobijediti onaj koji bude nudio najprihvatljivije prijedloge za masu ljudi na nivou Jugoslavije.

Mesic je nadalje govorio o svojim kontaktima s hrvatskim nacionalistima, koji su ukljuceni u aktivnosti oko formiranja novih stranaka.

Blizak je sa Slobodanom Budakom (OO). Budaka su, kao i Mesica, zvali u Veselicinu frakciju.
Mesicu je poznato da HDZ sada ima dvije frakcije.

Iznio je da mu je poznato da jednu frakciju vodi Franjo Tudman (OO), koja je izabrala rukovodstvo i zatrazila registraciju u srpnju ove godine. Druga frakcija, prema Mesicu, je Veselicina frakcija u kojoj je Vlado Veselica izabran za celnika.

Oni ne priznaju Tudmanovu skupstinu nego idu u ponovno organiziranje.
Mesic smatra da je smijesno sto ljudi, koji se gotovo nikada nisu bavili politikom operativno, idu u formiranje stranke.

Mesic je rekao da mu je poznato da studentski celnici iz 1971. godine Budisa Drazen (OO), Paradzik Ante (OO) i I. Z. Cicak (OO) medusobno ne komuniciraju. Tvrdio je da mu nije poznato da je bilo tko od ove trojice politicki angaziran u formiranjmu novih stranaka.

Unatoc svadi sa Veselicama, Mesic je sa njima zadrzao kontakte.
Ujedno je izrazio cudenje sto ga Tudman nije pozvao na osnivacku skupstinu, ali smatra da je to dobro jer se nije morao izjasnjavati.

Mesic je kontaktirao i I. Z. Cicka u nekoliko navrata i dosao do zakljucka da Cicak ne pripada nigdje.
Za Gotovca Vladu (OO) je iznio da ga susrece, a poznanstvo im datira iz vremena kada su zajedno izdrzavali kaznu zatvora. Mesic je rekao da smatra da Gotovac radi mudro, no, kod Gotovca prevladava licni interes, a da se generalno misljenje kod njega brzo gubi.

Zavrsavajuci naveo je: "Sve sto se tice ovih novih saveza ili opcija mogu reci da sam smatrao da bilo koja opcija moze biti produktivna i da donosi neka rjesenja, ali razumna, ja bih se odmah prihvatio. Bez obzira na sve ja bih se prihvatio. Medutim, apsolutno sam uvjeren da je to stvaranje lidera, laznih velicina. Uvjeren sam da ce se nesto dogoditi i sve ovo sto se dogada, rasplinut ce se kao sapunica."

Razgovor s Mesic Stjepanom cemo nastaviti u cilju prikupljanja podataka o aktivnosti hrvatskih nacionalista, te teme nastojati prosiriti, a podatke iznesene u razgovorima cemo provjeravati mjerama i radnjama Sluzbe.
Izvor: - inf. razgovor
I/1 S. Ozegovic
V/5 Lj. T.
NACELNIK CENTRA:
Kolja Druzic

 

 

Na vrh

 

2005-01-07